6/9/07

1r Torneig d'Scrabble de les Terres de l'Ebre

El Gran Cap Xavi, en la seva immensa saviesa, m'ha insinuat que hauria de penjar al bloc alguna cosa sobre el Primer Campionat d'Scrabble de les Terres de l'Ebre. No seré jo qui li porti la contraria. Més que res perquè és més gran que jo...

De fet, diria que el que vol és que posi les bases del concurs, com inscriure's, els premis, el reglament i tota la pesca. Pero em sembla bastant avorrit tot plegat... bé d'acord, poso cuatre cosetes:

  • El concurs es fa el dia 9 de setembre, a partir de les 10:00 del mati, a La Llanterna Teatre Municipal de Móra d'Ebre
  • Inscripcions gratuïtes
  • Preinscripcions: mgrange@cpni.cat o telf. 977 401 851
  • Premis de 150€ al primer classificat, 50€ al segon classificat i 25€ al tercer i quart classificats.

Tot el que serien les bases i les coses més ben explicades, si us interessa, les podeu trobar al bloc del Xavi, tinc l'enllaç aqui al costat, pero si us fa mandra buscar és: http://cafexavz.blogspot.com/

Doncs bé, em sembla que ja he complert amb l'encàrrec, no? Pero bé, he de confessar que he estat traginant per internet, buscant informació sobre els origens del joc, fotos i cosetes per ornamentar una miqueta el post. I he trobat coses força interessants.

Resulta que el joc se'l va inventar un tal Alfred Butts, un arquitecte dels Estats Units que, durant la Gran Depressió de la dècada de 1930 va perdre la feina i, per passar el temps, es va començar a empescar jocs de paraules.

Quan l'hi va sortir la idea de l'Scrabble, originàriament amb el nom de Lexux, i va voler vendre la idea a les grans empreses de jocs, aquestes se'l van mirar com qui mira a un sonat, i no l'hi van fer cas. Llavors, l'home, amb infinita paciència, es va dedicar a fabricar ell mateix el joc i a vendre'l a amics i coneguts.

En un principi, el joc no tenia taulell com el coneixem avui en dia, sinó que el va agregar el 1938, fixant-se en l'èxit que tenien els mots encreuats dels diaris i revistes.

Després de la Segona Guerra Mundial, l'Alfred s'associa amb James Brunot, que comença a fabricar el joc, i n'obtenen la patent el dia 1 de desembre de1948. En aquella època, el nom del joc va canviar al que coneixem actualment: Scrabble. Des de llavors, va començar la carrera vertiginosa de l'Scrabble, sobretot després de que, el 1952, una gran tenda de Nova York el comencés a promocionar.

En els nostres dies, es comercialitza l'Scrabble en molts països del món. Com que cada país te el seu propi idioma, el joc s'ha hagut d'anar adaptant a cadascun, segons les lletres que es fan servir. Així, en castellà hi ha lletres que no surten en altres idiomes. També canvia l'assiduïtat de les lletres segons la llengua que es parli, i això també s'ha tingut en compte a l'hora de decidir el nombre de fitxes de cada lletra i la puntuació que dónen. Hi ha una plana a la viquipèdia que ho mostra: http://en.wikipedia.org/wiki/Scrabble_letter_distributionsons

Doncs bé, més o menys aquesta és la història. El que també he vist es que hi ha mil i una maneres de jugar-hi. En una platja nudista, a la paret, en una catifa del menjador, de color rosa o a la play station.... certament curiós...

Dit això, només em fa falta afegir que us animeu i us apunteu al Torneig. Total, que farieu un diumenge al mati? Res, només jeure, no? Pos us esperem a Móra!

P.D.: Xavi, et sembla bé així?

2 comentaris:

xavi ha dit...

Genial!!!! T'ho has currat i molt, sobretot lo de la foto a la platja, no havia pensat mai que en una platja nudista la gent jugues al Scrabble.
Petons
I si algú mes vol ajudar-nos amb la promo, que m'ho digui que al dossier posterior anirà bé posar moltes webs.
Gracies....

ldiegoes ha dit...

Empieza a poner fecha al estasen...

No conseguiste poner "mendiak.net" en el scrabble?