26/7/07

Posició perduda, posició recuperada!!!!

La setmana passada es van dur a terme a Móra les Primeres Jornades Internacionals d'Història en els Espais de la Batalla de l'Ebre, promogudes i organitzades per l'associació Terra de Germanor, i amb la col·laboració de l'ajuntament.
Xerrades, exposicions, col·loquis, taules rodones, música i teatre ens van omplir les hores als interessats, i vaig aprendre tantes coses i se'm van despertar tants sentiments, que seria impossible explicar-ho o simplement fer-ne una pinzellada.
Soldats republicans, brigadistes internacionals i gent que va lluitar per uns ideals de llibertat es van reunir per uns quants dies al poble, i ens van fer partíceps de les seves experiències i dels seus records. Més d'una vegada em van venir les llagrimes als ulls. Aquella gent que va lluitar s'han convertit per mi en herois anònims d'una lluita perduda, que encara avui en dia s'hauria de rependre per recuperar allò que per la força de les armes ens van robar: la llibertat com a poble.
Si, tots sabem que una guerra és i serà sempre una guerra, i que en els dos bàndols es van cometre atrocitats i assassinats injustificables, i que el bàndol republicà també en va fer i de molt grosses. No els penso justificar. Pero comparteixo la essencia dels sentiments que els van empenyer a abandonar la familia, la casa i la seguretat per embarcar-se en una guerra que segurament els portaria a la mort i al dolor.
Un dels actes que es van programar fou una reconstrucció de quan les tropes van creuar el riu Ebre. Una cinquantena de joves i no tan joves, vestits com els soldats d'aleshores, van creuar el riu al crit de Visca la República! i amb ènfasis i molta motivació, ens van fer viure, en la mesura del possible, la conquesta del castell de Móra per part de les tropes Rojes.

Una de les frases que mes em van quedar d'aquests dies va ser una que es va dir en una representació de teatre: Posició perduda, posició recuperada!. Me l'he fet meva, i es el que toca ara, més val tard que mai: hem perdut la republica, recuperem-la! Quan aconseguim això, possiblement aconseguirem la independència.